Ingredienser
- 1,5 kg Røde æbler uden kernehus (ca. 12 stk) *
- 1,5 L Vand
- Evt. 1/2 tsk flydende Atamon pr. liter saft
- 2 tsk Citronsyre **
Fremgangsmåde
- Skyld alle æblerne, fjern kernehuset og skær dem i grove tern. Behold bare skraldet på! Det giver den søde lyserøde farve!
- Overfør æbleternene til en stor gryde (minimum 4 L). Strø citronsyre over æblerne og afslut med vandet.
- Bring æblerne i kog under et låg. Kog dem herefter ved lav varme i en times tid, under låget. De skal bare små-koge!
- Du må endelig ikke røre i æblerne mens de koger! Ellers får du bare en æblemos i stedet for en æblesaft!
- Når der er ved at være gået en time, skyldes en medium skål, et dørslag og 2 glasflasker i kogende vand.
- Beklæd dørslaget med et rent oste- eller saftklæde - sæt evt. klædet fast med et par tøjklemmer på selve skålen.
- Stil dørslaget oven på skålen. Brug en skål hvor der er rigeligt med plads til saft nedenunder, uden at saften kommer i kontakt med dørslaget.
- Når æblerne er kogt færdige, tippes de forsigtigt over i dørslaget, uden at røre i dem!
- Lad saften køle ned før servering! Giver ca. 1,5 L færdig saft.
- De overskydende æblestykker smager stadig dejligt! Og de kan nemt gemmes i køleskabet til din næste chokoladekage, æblekage eller lign.. Du kan også sagtens fryse det ned!
- Server saften med en masse isterninger og skiver af citron! Hvis du lader saften trække med skiver af citron kommer den til at smage af iste!
- Du kan også fortynde saften med koldt vand hvis den er liiige voldsom nok for dig (jeg kan godt lide den ren). Jeg bruger maks en fortynding på 1:1, og helst mere saft end vand.
- Lad æblerne stå og dryppe af i ca. 20 minutter. Du kan også lade æblerne stå natten over, eller hænge dit saftklæde fast i et overskab og lade det dryppe den vej.
- Herefter overføres saften direkte til de rene glasflasker (jeg bruger dem man køber æblemost i!). Luk flaskerne til!
Noter
* Brug søde og modne æbler! Altså de der æbler som er lidt for slatne til at spise, men stadig for gode til at smide ud!
** Kan undlades eller erstattes af saften fra 1 citron. Tilføj da først citronsaften til den færdige saft.